Training
'Tekenen in je gesprek'
voor professionals

Ja, ik wil alvast op de verheuglijst!

Na aanmelding zet ik je - vrijblijvend - op de verheuglijst voor de betaalde training Tekenen in je gesprek.
Zodra ik data heb gepland voor de nieuwe groep dan hoor je van mij.

Na deze training teken jij met gemak tijdens de gesprekken met jouw clienten met autisme waardoor jullie gesprekken leuker én effectiever worden.
 Zelfs als je nu denkt dat je niet kunt tekenen!

Wie ben ik?

Als moeder van een zoon met autisme weet ik als geen ander welke frustraties je kunt tegenkomen in de communicatie met kinderen met autisme tegenkomt. Hidde is inmiddels 9 en het is nog regelmatig zoeken naar de juiste manier om met hem te communiceren. Wel heb ik gemerkt dat tekenen de communicatie flink verbetert.

Mijn naam is Mieke de Gunst. Ik geef al een jaar of 8 trainingen om mensen te leren hoe ze tekenen kunnen toepassen in de communicatie met anderen. Maar thuis tekende ik tot 4 jaar geleden nooit op die manier.

Tot ik op een dag dat ik stapelgek werd van Hidde. Hij bleef maar vragen of hij op de iPad mocht.

Uit pure frustratie tekende ik voor hem welke activiteiten er eerst zouden komen, voordat hij op de iPad mocht. Zo kon hij zien wat er zou gaan gebeuren en wanneer.

En toen gebeurde er iets ongelofelijks!

Het eerste wat Hidde zei was: "maar mam, dat is geen iPad hoor!". Ik zie alleen maar oh. En toen begon hij te vertellen wat ik er nog bij moest tekenen. Dat deed ik. En toen keek Hidde naar de tekening, zei “oké mama” en ging lekker zitten spelen. De rest van de middag heb ik hem niet meer over de iPad gehoord.

Dit moeten meer mensen ervaren, schoot er meteen door me heen. En dat is de reden dat ik ook “teken”-trainingen ben gaan geven aan begeleiders van kinderen en (jong)volwassenen met autisme. Ik heb contact gezocht met autisme experts en heb inmiddels een hoop boeken gelezen over autisme. Die kennis en kunde heb ik verwerkt in de training.

Ik vind het iedere keer weer geweldig als een begeleider die mijn training heeft gevolgd me vertelt dat haar client ineens wel begrijpt wat-ie moet doen, nadat ze voor hem heeft getekend. Of dat een leerkracht verteld dat het de leerling is gelukt om zelfstandig zijn handen te wassen met hulp van een tekening.


“Dat de details in een symbool het ‘m doen voor de herkenning had ik niet gedacht. Bedankt voor de tips om tekeningen te maken die de kinderen herkennen”


Marleen / leerkracht


“Een echte aanrader veel tips gekregen en het tekenen viel reuze mee. Je hoeft inderdaad geen ster te zijn in tekenen om de kinderen meer duidelijk te kunnen maken.”


Miriam van der Borght opvoedcoach